2011. október 12., szerda

Csokis szappan cukorral


Meleg eljárással készült szappan.

A meleg eljárással készült szappanoknál gyorsabban kell dolgozni, főleg, ha színezni is akar az ember. A szappanmassza a meleg eljárás révén a formába öntéskor sosem lesz olyan pudingos állagú, mint hideg eljárásnál, hiszen azt a pudingos masszát "érleljük" sütőben.
Ezen eljárás előnye, hogy a szappan (érését gyorsítva) szinte azonnal használható, nem kell kivárni a 4 -6 hetet.
Hátránya, hogy a színezés, mintázás a gyors kötés miatt nehézkes. Erre próbáltam megoldást keresni. Az egyik módszer a nátrium-laktát hozzáadása, amit tejsavból kell csinálni, ha nem tudunk beszerezni. Kinga kipróbálta ezt, és írt is róla egy beszámolót ITT.
A másik segítség a cukor lehet (3-5%), amit olvastam a neten, gracefruit oldalán. A laktátos nekem túl macerásnak tűnt, a cukrot meg csak leveszem a polcról, és mehet a kísérlet.
Megcsináltam. Tényleg hígabb lesz tőle a massza, nem köt olyan gyorsan, de azért így is iparkodni kell. Sosem lehet meleg eljárással ugyanazt elérni, mint hideggel, de így van egy plusz lehetőségünk mintázni, színezni.

Ez lett belőle:





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod felmerülő gondolataidat...